Το Καλαμπάκι είναι κωμόπολη της ανατολικής Μακεδονίας που υπάγεται στο νομό Δράμας. Διοικητικά ανήκει στο δήμο Δοξάτου και αποτελεί την έδρα του δήμου. Γεωγραφικά βρίσκεται στη σκιά του ιερού και χρυσοφόρου όρους Παγγαίου, τόπου Λατρείας του θεού Διόνυσου και προσκυνήματος της Παναγιάς της Εικοσιφοίνισσας.
Έχει έκταση 81 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και πληθυσμό 3110 κατοίκους. Τον συνθέτουν η έδρα του πού είναι το Καλαμπάκι και τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Αγίας Παρασκευής του Καλαμώνα του Νεροφράκτη και της Φτελιάς. Συνορεύει Βόρεια με τον Δήμο Δράμας, Νότια με τον Δήμο Παγγαίου, Ανατολικά με τον Δήμο Φιλίππων και Δυτικά με τον Δήμο Σιταγρών. Διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η Ιστορία του Καλαμπακίου
Η περιοχή του Καλαμπακίου κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων, με αποτέλεσμα να έχει μακρά ιστορία και να απαντώνται ευρήματα που οδηγούν στην 5η π.χ. χιλιετηρίδα. Το μαρτυρούν οι νεολιθικοί οικισμοί “Συκιά – Καλαμπάκ -Τεπέ”.
Ο Μακεδόνας Βασιλιάς Φίλιππος επισημαίνοντας την τεράστια σημασία του κάμπου του Καλαμπακίου και του χρυσοφόρου Παγγαίου, κατασκευάζει την Φιλίππεια οδό η οποία αποτελεί τον πρόδρομο της περίφημης Εγνατίας οδού, η οποία ακολουθώντας μετά την Αμφίπολη τους βόρειους πρόποδες του Παγγαίου με κατεύθυνση τους Φιλίππους, διέσχιζε την περιοχή του ακμαίου αρχαίου οικισμού Καλαμπακίου όπως μαρτυρεί το μιλλιάριο της εποχής του Τραϊανού που βρέθηκε στην περιοχή.
Ανατολικά του Δήμου Καλαμπακίου κοντά στο Δ.Δ. Καλαμώνα το 42π.χ. διεξήχθη η γνωστή μάχη των Φιλίππων μεταξύ Βρούτου και Κάσσιου εναντίον Οκταβιανού και Αντωνίου που αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Απόστολος Παύλος μαζί με τους συνεργάτες του Σίλα, Τιμόθεο, και Λουκά, ακολουθώντας την Ρωμαϊκή Εγνατία οδό, επέτυχαν να δημιουργήσουν τις καλύτερες συνθήκες για την διάδοση του Χριστιανισμού στην περιοχή Φιλίππων-Δράμας.Σε αυτή την περιοχή υπήρχαν Ρωμαϊκές κώμες (όπως το Καλαμπάκι) που ανήκαν στη Ρωμαϊκή αποικία των Φιλίππων. Ήταν συνεπώς επακόλουθο να δεχθούν την επίδραση που δημιούργησε το Χριστιανικό κήρυγμα του Απόστολου Παύλου.
Πρόσβαση
Η πρόσβαση στο Καλαμπάκι είναι οδική. Απέχει από τη Δράμα 13 χιλιόμετρα ενώ γύρω στα 35 χιλιόμετρα απέχει η Καβάλα. Όσον αφορά τις αποστάσεις των γειτονικών κοινοτικών διαμερισμάτων του δήμου, η Αγία Παρασκευή απέχει έξι (6) χιλιόμετρα, ο Καλαμώνας επτά (7), ο Νεροφράκτης έξι(6) και η Φτελιά τέσσερα(4). Το οδικό δίκτυο μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ καλό χάρις στις συνεχείς παρεμβάσεις που κάνει ο Δήμος, εξασφαλίζοντας έτσι την γρήγορη και άνετη πρόσβαση σε όλο το Δήμο.
Υπηρεσίες – Αγορά
Η εξυπηρέτηση των δημοτών σε ότι έχει σχέση με τις υπηρεσίες χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή. Λειτουργούν δύο Τράπεζες(Εμπορική-Αγροτική), Ταχυδρομείο, Αστυνομικός Σταθμός, Κτηνιατρείο, Φαρμακεία. Όσο αφορά τις κοινωνικές υποδομές στο Δήμο Καλαμπακίου λειτουργούν συνολικά έξι(6) Νηπιαγωγεία, Έξι(6) Δημοτικά Σχολεία, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο στην έδρα του Δήμου. Επίσης υπάρχει κρατικός παιδικός σταθμός, Κ.Α.Π.Η. και περιφερειακό Ιατρείο.
Ο επισκέπτης στο Δήμο μας μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του όσο αφορά την διατροφή, την ένδυση, την διασκέδαση, και την αναψυχή. Δύο super-market 12 παντοπωλεία 11 κρεοπωλεία 7 αρτοποιία, 4 ζαχαροπλαστεία, λειτουργούν καθημερινά πρωί και απόγευμα για να εξυπηρετούν τον κόσμο.
Τα παραδοσιακά ταβερνάκια τόσο στο Καλαμπάκι όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα δεν αφήνουν ασυγκίνητο και τον πιο δύσκολο επισκέπτη.
Το ξενοδοχείο Αχίλλειο στην έδρα του Δήμου προσφέρει άριστη φιλοξενία, άνετη διαμονή, και με δυνατότητα πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.
Σύλλογοι
Ο πληθυσμός του Δήμου Καλαμπακίου αποτελείται από πρόσφυγες που ήρθαν στην περιοχή μετά το 1922 από την Ανατολική Θράκη την Μικρά Ασία και τον Πόντο. Άνθρωποι φιλήσυχοι, εργατικοί, δημιουργικοί με ανοιχτό μυαλό και άριστα συνεργάσιμοι. Μαζί τους έφεραν τα ήθη και τα έθιμα τα οποία αναβιώνουμε και σήμερα. Βασικό χαρακτηριστικό του πληθυσμού είναι η φιλοξενία και η τήρηση των παραδόσεων.
Τόσο στην έδρα του Δήμου όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα υπάρχουν πολιτιστικοί σύλλογοι οι οποίοι σε συνεργασία και με την στήριξη του Δήμου αναπτύσσουν πλούσιες και ποικίλες δραστηριότητες προσπαθώντας να διατηρήσουν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Ο κάθε σύλλογος έχει δικά του χορευτικά συγκροτήματα τα οποία εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και άλλων Δήμων του Νομού Δράμας αλλά και άλλων Νομών. Μάλιστα το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Καλαμπακίου συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, ακόμα και σε διεθνές φεστιβάλ.
Σημαντική είναι και η προσφορά του Φιλανθρωπικού Συλλόγου “Άγιος Βασίλειος” με έδρα το Καλαμπάκι, παρέχοντας συνδρομή και στήριξη στους πάσχοντες συνδημότες μας.
Κλίμα
Το κλίμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ηπειρωτικό και υγρό. Ο χειμώνας παρουσιάζεται ως αρκετά ψυχρός με θερμοκρασίες που μπορεί να φθάσουν έως και μείον 15 ,σε εξαιρετικές περιπτώσεις, βαθμούς Κελσίου και το καλοκαίρι πολύ ζεστό με το θερμόμετρο να φτάνει, ορισμένες φορές, τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Φυσικοί πόροι – προϊόντα
Ο Δήμος Καλαμπακίου είναι πεδινός. Η γεωργική γη ανέρχεται σε 71000 στρέμματα αντιπροσωπεύοντας το 88% της εδαφικής επιφάνειας. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος του πληθυσμού αφού οι απασχολούμενοι στον χώρο είναι το 40%.Τα βασικότερα προϊόντα που παράγονται είναι το Καλαμπόκι, το βαμβάκι, το σιτάρι, το κριθάρι, τα τεύτλα και η βιομηχανική ντομάτα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χώρος της κτηνοτροφίας. Τα κυριότερα ζώα που εκτρέφονται είναι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, αμνοερίφια, χοίροι και πουλερικά. Είναι γεγονός ότι το μεγάλο μέγεθος του πρωτογενή τομέα δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες βελτίωσης της παραγωγικής διάρθρωσης της περιοχής. Τόσο ο εκσυγχρονισμός των αγροτικών καλλιεργειών ποσοτικά και ποιοτικά όσο και οι δυνατότητες κάθετης ολοκλήρωσης της παραγωγής, δηλαδή η δημιουργία μεταποιητικών και εμπορικών μονάδων για τα αγροτικά προϊόντα, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη της περιοχής.
Οι φυσικοί πόροι του Δήμου περιλαμβάνουν κοιτάσματα λιγνιτών και τύρφης καθώς και το υδάτινο δυναμικό της περιοχής. Στο νότιο και δυτικό τμήμα του Δήμου και κυρίως στα δημοτικά διαμερίσματα Νεροφράκτη και Αγίας Παρασκευής καθώς και στο δημοτικό διαμέρισμα Καλαμώνα ,βρίσκεται το δεύτερο σε μέγεθος λιγνιτικό κοίτασμα της Ελλάδας.
Kατά το παρελθόν υπήρξε ενδιαφέρον της Δ.Ε.Η. να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα αυτά δημιουργώντας μία μονάδα εξόρυξης της τύρφης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας εργατικό δυναμικό από τους ανέργους της περιοχής αλλά η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε μετά από δυναμικές αντιδράσεις και συλλογή υπογραφών από κατοίκους της περιοχής προτάσσοντας την αιτιολογία ότι η δημιουργία της εργοστασιακής μονάδας αυτής θα μόλυνε κατά πολύ το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα και έτσι το θέμα μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον.
Ο υδροφόρος ορίζοντας χάρις στις καλές βροχοπτώσεις, αλλά και στις χιονοπτώσεις πού επικρατούν βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο, βοηθώντας έτσι τους αγρότες και τους παραγωγούς στις καλλιέργειες τους. Επίσης ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Βοϊράνης συνδράμει σημαντικά με τις υπηρεσίες πού παρέχει. Διάνοιξη αγροτικών δρόμων χαλικοστρώσεις όπου απαιτείται, καθαρισμός καναλιών, δημιουργία φρεατίων κ.λ.π..
Αναψυχή – Κοντινές αποδράσεις
Το αλσύλλιο του Δήμου αποτελεί έναν από τους καλύτερους χώρους αναψυχής για μικρούς και μεγάλους ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, προσφέροντας απλόχερα την δροσιά του και την ηρεμία του αποτελώντας έτσι έναν τόπο απόδρασης από τους καύσωνες και την καθημερινότητα. Το μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο, με την πλούσια ιστορία του αποτελεί χώρο κατάνυξης, προσευχής, και προσφοράς ψυχικής ηρεμίας και γαλήνης.
Επίσης το πηλοθεραπευτήριο και η Αρχαιολογική περιοχή των Φιλίππων, καθώς και τα τουριστικά μονοπάτια που υπάρχουν στην περιοχή μας, αποτελούν πόλο, έλξης για όλους. Ένα βήμα μπροστά κάνει ο Δήμος Καλαμπακίου, με την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την δημιουργία Λαογραφικού μουσείου με εκθέματα της περιοχής, για την συνέχιση της παράδοσης.
Τέλος κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα φεστιβάλ με κυριότερο αυτό της γιορτής Καλαμποκιού στο Καλαμπάκι, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Βόρειο Ελλάδα. Περισσότερα από 5000 άτομα επισκέπτονται το Καλαμπάκι, και απολαμβάνουν δωρεάν ψητό-βραστό καλαμπόκι, ποπ-κόρν, την παραδοσιακή μπομπότα, και διασκεδάζουν με το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.